συχνές ερωτήσεις για τα προγράμματα υγείας

Ερώτηση: Γιατί είναι αναγκαία η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση υγείας; 

Απάντηση: Επιλέγουμε την Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας γιατί:
Το κόστος μιας αξιοπρεπούς νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι πολύ υψηλό.
Ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση των υψηλών εξόδων περίθαλψης και παρέχει στον ασφαλισμένο την πολυπόθητη «αίσθηση της ασφάλειας».
Η αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας των Ελλήνων έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των προβλημάτων υγείας και επομένως την αύξηση των δαπανών για αγορά υπηρεσιών υγείας κυρίως στην τρίτη ηλικία.

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασφαλίσω την Υγεία μου; 

Απάντηση: Όσο νωρίτερα επιλέξουμε να ασφαλίσουμε την υγεία μας, τόσο καλύτερα καθώς με την πάροδο των χρόνων τα προβλήματα υγείας χτυπούν συχνότερα την πόρτα μας. Σε περίπτωση που θελήσουμε να ασφαλιστούμε σε μεγάλη ηλικία, ίσως αυτό να μην μπορεί να γίνει ή να γίνει με όρους που δεν μας ικανοποιούν απόλυτα.

Ερώτηση: Γιατί να κάνω ασφάλιση Υγείας στην Εθνική Ασφαλιστική; 

Απάντηση: Γιατί η Εθνική Ασφαλιστική:
1. Είναι εταιρία φερέγγυα, με κύρος και ιστορία
2. Έχει πολύχρονη πείρα και παρουσία στην αγορά πάνω από ένα αιώνα
3. Διαθέτει μεγάλο πελατολόγιο
4. Προσφέρει ανταγωνιστικά και δυναμικά προϊόντα που καλύπτουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της
5. Φροντίζει διαρκώς για την ικανοποίηση των πελατών της  από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν
6. Απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις ,προσφέροντας  ευρεία γκάμα προϊόντων
7. Έχει πελατοκεντρική φιλοσοφία

Ερώτηση: Υπάρχει όριο κάλυψης στο ημερήσιο νοσήλιο; 

Απάντηση: Δεν υπάρχει ανώτατο όριο κάλυψης στο ημερήσιο νοσήλιο στα περισσότερα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Εθνικής. Ειδικά το πρόγραμμα «Πλεονεκτικό», έχει ανώτατο όριο ημερησίου νοσηλίου έως €646 (δωμάτιο και τροφή) στην Ελλάδα και €1.292 στο εξωτερικό, ενώ το Πλήρες Πρόγραμμα Υγείας Full, έχει ανώτατο όριο ημερησίου νοσηλίου 1.300€ μόνο στο εξωτερικό.

Ερώτηση: Μπορώ να νοσηλευτώ σε οποιαδήποτε θέση νοσηλείας ή πρέπει να κάνω προεπιλογή θέσης; 

Απάντηση: Στα περισσότερα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν προεπιλέγετε τη θέση νοσηλείας κατά τη σύναψη της ασφάλισης. Κάθε πρόγραμμα προβλέπει ανώτατη θέση νοσηλείας. Ειδικά στο πλήρες πρόγραμμα υγείας Full, επιλέγετε τη θέση νοσηλείας που θα μπορείτε να νοσηλεύεστε. Ωστόσο, για νοσηλεία σε ανώτερη θέση από την προβλεπόμενη ή την προεπιλεγμένη, ανάλογα με το πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος που έχει επιλέξει.

Ερώτηση: Υπάρχει έκπτωση ασφαλίστρων στην περίπτωση ασφάλισης και της οικογένειας μου;

Απάντηση: Σε περίπτωση ασφάλισης της οικογένειάς σας με το ίδιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με την κάλυψη της νοσοκομειακής περίθαλψης, σας παρέχεται έκπτωση 20% στο ασφάλιστρο για τον/την σύζυγο, 30% για το 1ο παιδί, 40% για το 2ο παιδί, 50% για το 3ο παιδί. Δωρεάν ασφάλιση από το 4ο παιδί και άνω.

Ερώτηση: Κάθε πότε μπορώ να πληρώνω τα ασφάλιστρα μου (μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο, χρόνο); 

Απάντηση: Στα προγράμματα ασφάλισης, τα ασφάλιστρα είναι ετήσια. Μπορείτε όμως να τα καταβάλλετε σε:
Εξαμηνιαίες δόσεις,, με προσαύξηση 2%
Τριμηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 3%
Μηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 4%
Η εξόφληση του ασφαλίστρου σε μηνιαίες δόσεις γίνεται μόνο όταν και η πληρωμή γίνεται με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας ή με χρέωση του τραπεζικού σας λογαριασμού και το ετήσιο ασφάλιστρο είναι τουλάχιστον €360 (€30 το μήνα).

Δείτε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πληρώσετε τα ασφάλιστρά σας

Ερώτηση: Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα πρόγραμμα Υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής συμπληρωματικά με το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης μου ή με το Ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας; 

Απάντηση: Τα προγράμματα υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά με οποιοδήποτε Ταμείο κοινωνικής ασφάλισης ή με οποιοδήποτε άλλο Ασφαλιστικό Φορέα (ατομικό ή ομαδικό ασφαλιστήριο)
Μάλιστα σε περίπτωση νοσηλείας σας σε Συμβεβλημένο με την εταιρία Νοσηλευτικό Ίδρυμα, με χρήση του κύριου ασφαλιστικού φορέα σας, προβλέπονται μεγαλύτερα προνόμια όπως, κατάργηση της συμμετοχής του ασφαλιζομένου και μείωση, ή ακόμα και καθόλου επιβάρυνση του ασφαλισμένου με το ποσό απαλλαγής της Εταιρίας (ανάλογα με το πρόγραμμα ασφάλισης).

Ερώτηση: Εάν έχω επιλέξει ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορώ να ασφαλίσω με το ίδιο ή άλλο νοσοκομειακό πρόγραμμα την οικογένεια μου;

Απάντηση: Έχετε τη δυνατότητα στο ασφαλιστήριο σας να ασφαλίσετε την οικογένειά σας (σύζυγο και παιδιά μικρότερα των 18 ετών) με το νοσοκομειακό πρόγραμμα που έχετε ο ίδιος, ή και με διαφορετικό πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης εφόσον αυτό περιέχει λιγότερες παροχές/ καλύψεις από αυτό του κυρίως ασφαλισμένου, αρκεί όλα τα εξαρτώμενα μέλη να έχουν το ίδιο πρόγραμμα.

Ερώτηση: Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για ιατρική βοήθεια, η εταιρία μου παρέχει τη δυνατότητα ιατρικών συμβουλών (πρώτων βοηθειών) από το τηλέφωνο (συντονιστικό κέντρο);

Απάντηση: Σε περίπτωση ανάγκης για ιατρική βοήθεια το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό μας κέντρο. Το τηλεφωνικό κέντρο 18189 ή στο +302130318189 αν βρίσκεστε στο εξωτερικό, λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο και σας παρέχει:
Ιατρικές συμβουλές από εφημερεύοντες ιατρούς. Άμεσες συμβουλές για κάθε πρόβλημα υγείας.
Πληροφορίες για το δίκτυο ιατρών. Επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό κέντρο κάθε φορά που χρειάζεστε ιατρό, για να μάθετε ποιοι συνεργάζονται, τις ειδικότητες τους, τις διευθύνσεις τους, την αμοιβή τους κ.ά.
Πληροφορίες για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και για το δίκτυο των διαγνωστικών κέντρων.
Πληροφορίες για τα Συμβεβλημένα και Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία.
Αναγγελία νοσηλείας πριν την είσοδο στο νοσοκομείο.

Ερώτηση: Μπορώ να επιλέξω οποιοδήποτε νοσοκομείο για τη νοσηλεία μου; 

Απάντηση: Σε όλα τα προγράμματα Εθνική & Υγεία (εκτός του προγράμματος Προνομιακή Προστασία), η επιλογή του νοσοκομείου που θα νοσηλευθείτε ανήκει σε εσάς.
Επιπλέον, αν επιλέξετε να νοσηλευθείτε σε συμβεβλημένο με την Εταιρία νοσοκομείο, σας παρέχονται ειδικά προνόμια όπως, κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής, μείωση ή και απαλοιφή του ποσού συμμετοχής σας, καθώς και κάλυψη εξωνοσοκομειακών εξόδων πριν και μετά την νοσηλεία που σχετίζονται με αυτήν όπως, επισκέψεις σε ιατρούς, φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις (ανάλογα με το πρόγραμμα ασφάλισης)..

Ερώτηση: Αγοράζοντας ένα από τα προγράμματα Εθνική & Υγεία έχω ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε όλη μου τη ζωή;

Απάντηση: Με τα προγράμματα Εθνική & Υγεία της Εθνικής Ασφαλιστικής έχετε ασφάλιση υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.
Είτε έχετε επιλέξει πρόγραμμα ετήσιας ανανέωσης, είτε έχετε επιλέξει ισόβιο πρόγραμμα που συνοδεύεται από ασφάλιση ζωής, εφόσον το επιθυμείτε και με τη μοναδική προϋπόθεση καταβολής του ασφαλίστρου σας, το πρόγραμμα θα ισχύει κάθε χρόνο, χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας.

Ερώτηση: Έχω το πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης Full, πως μπορώ να καλύψω τα έξοδα πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου;

Απάντηση: Έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε το πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής φροντίδας Full, για να πραγματοποιείτε διαγνωστικές εξετάσεις και να απολαμβάνετε παροχές εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Με το πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής φροντίδας Full, μπορείτε να επιλέξετε το ετήσιο ποσό κάλυψης για έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων και το ποσοστό συμμετοχής σας σε αυτά, έχοντας στη διάθεσή σας 5 διαφορετικούς συνδυασμούς, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές σας ανάγκες και τις οικονομικές σας δυνατότητες. Εκτός από τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, το πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής φροντίδας Full, σας προσφέρει και ένα δωρεάν ετήσιο προληπτικό έλεγχο, καθώς και τη δυνατότητα διενέργειας προγεννητικού ελέγχου, ειδικά για τις γυναίκες. Επιπλέον, απολαμβάνετε προνομιακές παροχές και δωρεάν υπηρεσίες στο δίκτυο ιατρών, τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του Συμβεβλημένου Ομίλου όπως επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιατρική φροντίδα, φυσιοθεραπευτική φροντίδα, δεύτερη γνώμη και νοσηλεία κατ’ οίκον.

Ερώτηση: Καλύπτομαι και στο εξωτερικό; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; 

Απάντηση: Βεβαίως, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεστε 30 ημέρες μετά την έναρξη της ασφαλιστικής κάλυψης όταν πρόκειται για ασθένεια και από την πρώτη ημέρα της ασφάλισης όταν πρόκειται για ατύχημα.
Το ίδιο ισχύει και στις χώρες εκτός Ε.Ε. με την διαφορά ότι η κάλυψη ισχύει 6 μήνες μετά από την έναρξη της ασφαλιστικής κάλυψης όταν πρόκειται για ασθένεια.
Επίσης σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης στις ΗΠΑ ή τον Καναδά τα ανώτατα όρια αμοιβής χειρουργών και αναισθησιολόγων διπλασιάζονται.

Ερώτηση: Σε περίπτωση ατυχήματος / ασθένειας τι πρέπει να κάνω; 

Απάντηση: Εάν κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή σας στο Νοσοκομείο λόγω ατυχήματος ή ασθένειας τότε, σε περίπτωση που έχετε επιλέξει Συμβεβλημένο Νοσοκομείο, απευθυνθείτε στα ιατρεία (σταθερά ή κινητά) της Εθνικής, τα οποία βρίσκονται εντός των συμβεβλημένων νοσοκομείων  ή καλέστε στο 18189, ενώ σε περίπτωση που επιλέξετε μη Συμβεβλημένο Νοσοκομείο, τηλεφωνήσετε  στο 18189 ή στο +302130318189 αν βρίσκεστε στο εξωτερικό, ώστε η Εθνική Ασφαλιστική να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για να εγκρίνει την κάλυψη των νοσοκομειακών σας εξόδων.

Για οδηγίες σε περίπτωση νοσηλείας κάντε κλικ εδώ


Ερώτηση: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ασφαλισθώ με τα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής (ηλικία, underwriting); 

Απάντηση: Προϋπόθεση για την ασφάλιση σας είναι η ηλικία σας, η οποία θα πρέπει να κυμαίνεται από 45 ημερών έως 60 ή 65 ετών (ανάλογα με το πρόγραμμα ασφάλισης).
Μαζί με την αίτηση σας για ασφάλιση θα πρέπει να συμπληρώσετε και το ερωτηματολόγιο υγείας.
Ανάλογα με την ηλικία σας και το ιατρικό ιστορικό σας απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται σε συμβεβλημένα με την Εταιρία διαγνωστικά κέντρα και το κόστος τους επιβαρύνει την ίδια.